Reviews
Patrick volgde trainingen bij Klict! Het resultaat, een 5e plek bij de WorldSkills Jan Baaijens KAM manager, Paree B.V.
Menu
 • G31223 - Monteur Glasvezel lassen AP/DP/SECT CKB Certified

  Doelgroep

  De glasvezelmonteur die zijn basisvaardigheden wil uitbreiden naar las werkzaamheden in de glasvezelinfrastructuur. De werkzaamheden richten zich op boven- en ondergronds laswerk in wijkkasten, distributiepunten (DP) en Pops. (AP/CP) Het te behalen certificaat heeft een geldigheid van 5 jaar en wordt o.a. door het CKB erkend.

  Duur
  3 dagen
  Groepsgrootte
  8 cursisten

  Cursusopbouw

  In deze cursus leert de deelnemer omgaan met actuele apparatuur voor het lassen van glasvezel verbindingen in FttH, Telecom- en CATV-netwerken. In de cursus wordt gewerkt met actuele lasapparatuur waarvan tevens de werking en het juiste gebruik worden behandeld. Daarnaast komen ook het gebruik van verschillende glasvezels, materialen, gereedschappen, componenten en instrumenten voor het lassen aan bod. De deelnemer wordt in de gelegenheid gesteld om in de gangbare producten, zoals Las/Patch Panelen (ODF), ondergrondse closures en bovengrondse wijkkasten (DP), verbindingen te realiseren volgens een vezelplan. Er wordt aandacht besteed aan het juist verwerken van meervoudige loose tube kabels met de juiste gereedschappen, het correct invoeren in closures, het aankronen van de tubes en het correct reinigen van vezels. Ook is er veel aandacht voor wegleggen van vezels, verwerken van overlengte, hoe om te gaan met reservevezels

  Cursusdoelen

  • Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om:
  • veilig glasvezels te verwerken en te werken met actieve glasvezelverbindingen.
  • classificaties van optische zenders te herkennen.
  • de verschillen te verklaren tussen de diverse soorten vezels en de kwaliteit ervan te beoordelen.
  • het principe van een fusielasmachine uit te leggen.
  • verschillen tussen fusielasmachines te herkennen en hiermee om te gaan.
  • fusielasmachines te bedienen voor standaard en voor specifieke vezels. Gebruik te maken van volautomatische lasprogramma’s en lasmachines in te stellen voor afwijkende en verschillende vezels.
  • de cleave-kwaliteit van diverse cleavers te beoordelen.
  • onderhoud te plegen op cleave-gereedschappen en lasapparatuur.
  • te werken met de juiste gereedschappen voor het strippen en schoonmaken kabels, tubes, tight en semitightbuffered en primairy coated glasvezels.
  • vezels verantwoord op te bergen en te managen in lascassettes
  • diverse lasbeschermers aan te brengen, krimpoven en ANT-pers te gebruiken.
  • kabels in te voeren en tubes te routeren in verschillende soorten behuizingen.

  Praktijkomgeving

  De monteur dient m.b.v. een lasplan diverse verbindingen te realiseren vanaf de centrale of AreaPop. In deze hoofdlocaties zijn Las/Patch producten aanwezig die met een meervoudige kabel dienen te worden afgewerkt op pigtails. Deze kabels worden aan de andere zijde opgevangen in distributiepunten waar ze worden doorgelast op kleinere kabels die hun weg vervolgen naar eindkasten in bijv. woningen, hoogbouw of utiliteit. De verbindingen dienen van begin tot eind gecontroleerd te worden m.b.v. optische meetinstrumenten om vast te stellen of het signaal voldoet aan de door de opdrachtgever gestelde eisen.

  Evaluatiepunten

  • Theorie: basiskennis glasvezeltechniek, toegepaste materialen, veiligheid
  • Las/Patch paneel: correct invoeren en afwerken van de kabel (trekontlasting, afdichting, afwerking, lengtes, aankronen, schoonmaken, rangeren, lassen opbergen pigtails, koppelbussen etc.)
  • Distributiepunt: correct invoeren en afwerken van de kabel (trekontlasting, afdichting, afwerking, lengtes, aankronen, schoonmaken, rangeren, lassen etc. vezelmanagement, telling, kruisingen etc.)
  • Testen: optisch meten (powerbudget, lichtpen, bending)
  • Algemeen: afwerking en oplevering (netjes en veilig werken, gebruik van gereedschap en materiaal etc.)

  Afsluiting

  De deelnemer krijgt bij voldoende resultaat een bewijs van deelname. Aan het eind van de cursus wordt zowel een theoretisch – als een praktisch examen afgenomen. Bi voldoende resultaat ontvangt de deelnemer het KLICT® certificaat: Gecertificeerd monteur Lassen glasvezel infrastructuren AP/DP. De deelnemer is ook voorbereid op deelname aan het SECT praktijk examen SECT 1B-GLAS.

  Voorkennis

  Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een technische achtergrond op VMBO niveau 3 bezitten of in ieder geval affiniteit hebben met het vakgebied. Voor deze cursus is de kennis en kunde van KLICT cursus 31220 vereist. (Monteur Fiber to the Home klant aansluitingen)

  Prijzen

  € 991,00 excl. btw per persoon
  € 6.240,00 excl. btw per groep van maximaal 8 personen

  Inschrijven

  Versturen

www.klict.nl