Certificering KLICT®
Veel cursussen kunnen worden afgesloten met een examen. Dit betreffen zowel theorie – als praktijkexamens. Bij voldoende resultaat leidt dit tot een certificaat.
KLICT® certificaten worden ondersteund door opdrachtgevers en fabrikanten en worden erkend als bewijs voor kennis en kunde. De meeste certificaten hebben een geldigheid van 5 jaar.
Stichting FttX Certificering
De stichting FttX Certificering beheert de branchebrede personencertificering voor FttX glasvezelprofessionals. Met deze regeling wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen. De stichting richt zich daarbij op de beheerfase van FttX-netwerken en streeft naar gefaseerde invoering van de nieuwe certificering door glasvezelpartijen.
De stichting wordt bestuurd door KPN, VodafoneZiggo, Open Dutch Fiber, GlasDraad, Baas, VIB Netwerken en branchevereniging NLconnect. Binnen de stichting is een College van Deskundigen actief, waarin deelname is van BAM Telecom, Circet, DELTA Fiber, Eurofiber, Exclusion infra, Klict Opleidingen, KPN, Open Dutch Fiber, Van Gelder Telecom, VIB Netwerken, VodafoneZiggo en VolkerWessels Telecom.
Toetsmatrijzen en eindtermen
De stichting stelt toetsmatrijzen en eindtermen vast, waarmee opleiders hun lesstof kunnen ontwikkelen. Ook stelt de stichting examenopgaven voor theorie- en praktijkexamens op, evenals eisen aan de examenlocaties.
Certificatiematrix
Extra informatie kunt u vinden op: www.fttxcertificering.nl
SECT Certificeringen
Inleiding SECT
SECT certificeert technici die verschillende werkzaamheden uitvoeren aan de netwerken van kabelbedrijven of aan de in-huis installatie, zodat het opleidingsniveau van deze technici verder verbetert en de kwaliteit van het kabel- en glasvezelnetwerk gegarandeerd blijft. SECT zorgt er voor dat deze professionals aantoonbaar over dezelfde competenties beschikken en dat zij hun deskundigheid kunnen aan tonen met een certificaat.
Werkwijze SECT
De werkwijze van SECT lijkt op die van het CBR: we verstrekken certificaten, zij laten de opleidingen zelf aan de markt.
Via SECT kunnen aparte certificaten worden behaald met betrekking tot de planning, het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het beheer van glasvezel- en kabelnetwerken. Hiertoe worden voor de te behalen certificaten eindtermen opgesteld waaraan de medewerkers moeten voldoen. Kennis en vaardigheden worden vervolgens getoetst middels examens.
SECT werkt sinds kort ook aan verbreding richting FttH-partijen en wil naast kabelmodules werk gaan maken van fiber-/ FttH modules.
SECT certificaten worden vereist bij werkzaamheden in kabeltelevisie netwerken. De certificering wordt o.a. erkend door onder meer ZIGGO, Delta, UNETO-VNI en NLconnect. CKB, Defensie en Rijkswaterstaat.
Examens SECT
Om de certificaten te behalen dient u examen te doen. Soms is alleen een praktijkexamen voldoende, soms dient u zowel een praktijk- als een theorie examen te doen en soms is dient u een casusexamen te doen. Onder het kopje cursussen/SECT vindt u bij iedere module de juiste informatie.
Voorbereiding Examens SECT
Op onze lokatie te Sint-Michielsgestel kunnen alle examens worden afgenomen. KLICT heeft ter voorbereiding van de SECT examens, cursussen ontwikkeld op een speciaal daarvoor ontworpen practicum. In deze omgeving doet u ook het examen en bent u beter voorbereidt en bent u alvast vertrouwd.
Heeft u nog vragen neem dan contact op met onze opleidingsadviseur.
Extra informatie kunt u ook vinden op de website van SECT, www.sect.nl.
KLICT® is een geregistreerd Europees handelsmerk.